Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Καλάθια από υφασμάτινα κουρελάκια


Mικρά "αριστουργήματα" που μοιάζουν με πλεχτά καλάθια, ενώ είναι φτιαγμένα από κουρελάκια υφάσματος και κορδόνι-σχοινί μοδιστρικής.

Θα διακοσμήσουν εξαιρετικά οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε και θα τα χρησιμοποιήσετε για κάθε χρήση, σε κάθε χώρο του σπιτιού, όπως και ένα κανονικό ψάθινο καλάθι.


Θα χρειαστείτε:
* Koυρελάκια από κάθε τύπου ύφασμα που θα κόψετε σε λουρίδες φάρδους 2-3 εκατοστών, ανάλογα και με το φάρδος του κορδονιού που θα χρησιμοποιήσετε.
* Απλό λευκό κορδόνι σε όποιο πάχος, ανάλογα με το πόσο λεπτές ή πιο χοντρές θέλετε τι σπείρες-σειρές του καλαθιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό βαμβακερό σκοινί, απλώς το συγκεκριμένο κορδόνι-φυτίλι είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και θα σας διευκολύνει πολύ στην όλη διαδικασία. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ραπτικής.
* Μια απλή κόλλα σε μορφή stick.


Ξεκινάτε συγκρατώντας το πρώτο κουρελάκι στην μια άκρη του κορδονιού με λίγη κόλλα, τυλίγετε όσο πιο τεντωμένο το ύφασμα γύρω από το κορδόνι, συγκρατείται και το τέλος του με λίγη κόλλα, συνεχίζετε με την επόμενη λουρίδα υφάσματος και ξεκινάτε σε στρογγυλό, μακρόστενο ή όποιον άλλο σχηματισμό, ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να έχει το καλάθι, να γαζώνετε με ζικ - ζακ ραφή, πιάνοντας ανά δύο τις σπείρες-σειρές του κορδονιού μεταξύ τους.

Για να φτιάξετε ένα καλάθι με πολλά διαφορετικά χρώματα, σχέδια, κλπ. απλώς χρησιμοποιείτε ανά διαστήματα διαφορετικά υφάσματα, τα τυλίγετε στο κορδόνι και συνεχίζετε να γαζώνετε, η όλη κατασκευή δηλαδή φτιάχνεται και γαζώνεται ταυτοχρόνως στην ραπτομηχανή, κομμάτι κομμάτι.
Όταν ολοκληρώσετε το κάτω μέρος του καλαθιού, το μόνο που επιπλέον θα χρειαστεί να κάνετε ώστε η κάθε σπείρα να επικάθεται πάνω στην άλλη δίνοντας στο καλάθι το ύψος και το τελικό σχήμα που θέλετε και όχι η μία δίπλα στην άλλη, είναι να κρατάτε όρθιο το ήδη γαζωμένο κομμάτι.

Αν δεν έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ραπτομηχανή, μπορείτε να ενώσετε-ράψετε τις σπείρες μεταξύ τους και με χοντρή βελόνα και κλωστή, απλώς είναι πολύ πιο χρονοβόρο, με το γάζωμα το συνολικό αποτέλεσμα είναι τελειότερο και φυσικά μεγαλύτερη και η αντοχή του καλαθιού.


Γενικά μπορείτε να "παίξετε" πάνω στην γενική ιδέα, χρησιμοποιώντας και μόνο σκοινί και χρωματιστές κλωστές για να προσθέσετε απόχρωση και σχέδια σε τέτοια καλάθια, όπως φυσικά και να τα διακοσμήσετε με επιπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, να προσθέσετε χερουλάκια από οποιοδήποτε διαφορετικό υλικό ακόμη και να κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα τις σπείρες-σειρές του κορδονιού μεταξύ τους, αν πρόκειται πχ για εποχιακά γιορταστικά καλάθια και δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντοχή της κατασκευής στον χρόνο.


Σε κάθε περίπτωση, είναι από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές με ύφασμα, αν χρησιμοποιήσετε μπεζ-καφέ μοτίβα υφασμάτων μοιάζουν πραγματικά με κανονικά πλεχτά καλάθια, μπορούν πανεύκολα με την προσθήκη ενός ανάλογου διακοσμητικού να μετατραπούν σε πασχαλινά και να φιλοξενήσουν αυγά, κουλουράκια κλπ. και φυσικά εξαιρετική ιδέα και για δώρο με ό,τι κι αν επιλέξετε να τα γεμίσετε πριν τα προσφέρετε.


Πηγή: soulouposeto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου