Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

ΔΑΝΤΕΛΛΑ - DENTELLE - Το θαύμα της αγάπης


H δαντέλλα είναι ένα διάτρητο πλέγμα από λεπτές κλωστές, διαταγμένες σε διάφορα κοσμητικά σχέδια που επαναλαμβάνονται. Συνήθως έχει το σχήμα ταινίας και η μια της πλευρά τελειώνει σε γλώσσες σαν κύμα, χρησιμοποιείται σαν τελείωμα ή κόσμημα ρούχων.

Η ιστορία της δαντέλας χάνεται στο χρόνο και περιβάλλεται από σύννεφα ποίησης. Οι μύθοι σχετικά με τη γέννηση αυτής της τέχνης έχουν κοινό δεσμό με τη θάλασσα: είναι απλά παραμύθια, τα οποία αντλούν έμπνευση από τη ζωή των ψαράδων και τα θαύματα της θάλασσας και φυσικά την αγάπη .

Ένας παλιός μύθος λέει ότι ένας ψαράς, αφήνοντας την κοπέλα που αγαπούσε για να πάει στον πόλεμο, άφησε ανάμεσα στα χέρια της, ως απόδειξη της αγάπης του, ένα θαλασσινό δεντράκι σκαλισμένο από τον ίδιο, που πάνω του άνθιζε ένα είδος λουλουδιού, που τυλιγόταν από περικοκλάδες αραβουργήματων, παράξενο και εξωπραγματικό,  πανέμορφο.

Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και η κοπέλα ξεγελούσε το χρόνο αναμονής του αγαπημένου της πλέκοντας ακούραστα ένα δίxτυ .
Όταν μετά από χρόνια πολλά, ο νεαρός που δεν ήταν τόσο νεαρός πια,  επέστρεψε εκείνη του χάρισε το δίxτυ που τόσα χρόνια έφτιαχνε. Μα σαν εκείνος το άνοιξε και το άπλωσε στο έδαφος, το δίxτυ ανάλαφρο απόκαλυψε μες στο υφάδι του το αποτύπωμα του δέντρου που ανθίζει στη θάλασσα με τα λουλούδια και τις περικοκλάδες. Ήταν το θαύμα της αγάπης που έδωσε αφορμή για την γέννηση της δαντέλας 


Οι δαντέλες αρχικά κατασκευάζονταν με διάκενα, που σχηματίζονταν με τη αφαίρεση νημάτων ή πάνω σε αμοργινό ύφασμα (τούλι) ή πάνω σε πλέγμα λινού και μεταξωτού υφάσματος.  Κατόπιν κατασκευάζονταν δαντέλες πιο σύνθετες με δύο κερκίδες (σαΐτες) και βελονάκι πλεγμένες με κόμπους συνδεμένους μεταξύ τους, που σχημάτιζαν διάφορα σχέδια. Έπειτα εμφανίστηκαν οι δαντέλες που πλέκονταν με απλή βελόνα.

Οι δαντέλες που κατασκευάζονται με κοινή βελόνα είναι οι καλύτερες, όπως η δαντέλα της Βενετίας. Παραλλαγές της δαντέλας αυτής είναι η δαντέλα της Αλανσόν, του Αρζανάν και η διακοσμημένη με τριαντάφυλλα.Πηγή
edwhellas.gr
eptanisos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου